>

Nápoje si nevybíráme kvůli chuti, ale kvůli jejich psychoaktivním účinkům

CHICAGO (Famous) – Jeden má rád holky, druhý zase vdolky. A zatímco jeden člověk dává přednost nápojům s chutí hořkou, druhý volí sladké šťávy. Vědci se dlouho domnívali, že tyto preference jsou řízeny geny kódujícími vnímání chuti. Ale skutečnost je mnohem složitější. Geny sice hrají svou roli, ale vůbec se netýkají chuti. Lidé nepijí hořkou kávu kvůli hořké chuti, nebo ovocný džus kvůli jeho nakyslosti a sladkosti, ale proto, že jim oblíbený nápoj aktivuje centrum potěšení a závislosti. Jinými slovy, preference nápojů ovlivňují pocity, nikoli chuť.

Celý článek je dostupný pouze předplatitelům našich služeb.

Žádost o týdenní přístup zdarma

Zaregistrujte se a my Vám pošleme přístupy k našim exkluzivním článkům na týden zdarma!

Černě ohraničená políčka jsou povinná.