Italští farmáři chtějí zákaz „toxických a neekologických“ plodin na vánočním trhu
ŘÍM (Famous) – Proč na českém vánočním stole převládaly po staletí ořechy a sušené ovoce, jedla se ryba a bramborový salát? Protože se jednalo o sezónní a lokální produkty. O tom, že taková strava je navíc ve zmíněnou roční dobu v daném regionu nejzdravější, nelze pochybovat. Nicméně většina dnešních konzumentů neodolá široké nabídce ovoce a zeleniny v obchodech a utrácí za dovážené plodiny. Ty jsou jednak často plné pesticidů a chemie, takže o zdraví tady hovořit nelze. Ale také jejich dovoz poškozuje planetu a přispívá ke globálnímu oteplování. Na to vše teď hlasitě poukázali italští farmáři, kteří vyzvali svou vládu, aby kalifornské mandle a peruánský chřest či lososa z Aljašky na vánočních trzích zakázala.