Musíme omezit výskyt obezogenů v jídle, varují vědci
BRUSEL (Famous) – Odborníci na obezitu a epidemiologové z Evropy se shodují na tom, že dávno není možné v prevenci nadbytku tělesného tuku cílit jen na denní energetický příjem člověka a míru pohybu. To platilo možná do poloviny minulého století, ale pak přišel průmysl s plastovým nádobím a teflonovými pánvemi. A rázem se do potravy začaly dostávat velká množství obezogenů. Tak se souborně označují látky, nejčastěji z umělých povrchů a hmot, které v těle působí na metabolismus a hormonální řízení. Působí především tak, že podporují ukládání tuku v břišní dutině a podkoží. Krom stravy, pohybu a genů jsou tak obezogeny dnes stejně silným faktorem pro rozvoj obezity. Vědci se na výroční evropské konferenci pediatrické endokrinologie shodli, že je třeba okamžitě a výrazně omezit výskyt obezogenů ve stravě.