>

Vědci z Cambridge vyvinuli třpytky z celulózy. Lze je kompostovat i jíst

CAMBRIDGE (Famous) – Třpytky užívané v kosmetice i zdobení různých předmětů jsou z pohledu přírody pekelným vynálezem člověka. Jsou to totiž mikroplasty, které poškozují celý ekosystém planety v oceánech i na souši. Proto vědci posledních deset let usilují o zákaz jejich výroby a používání. Technologové z Cambridgeské univerzity si ale řekli, že bude jednodušší plastové třpytky zakázat, když bude existovat ekologická trvale odbouratelná alternativa. A tak vyvinuli blyštivé mikročástice z celulózy, tedy z dřevní hmoty, z níž se tvoří třeba také papír.

Celý článek je dostupný pouze předplatitelům našich služeb.

Žádost o týdenní přístup zdarma

Zaregistrujte se a my Vám pošleme přístupy k našim exkluzivním článkům na týden zdarma!

Černě ohraničená políčka jsou povinná.




Update cookies preferences