>

Židé jedli nekošer ryby prokazatelně až do pátého století před naším letopočtem

TEL AVIV (Famous) – Izraelští vědci provedli analýzu jídelníčku starověkých Izraelců z období od pozdní doby bronzové do pátého století před Kristem. Rozebrali zbytky kostí ryb z třiceti archeologických nalezišť. Překvapením pro ně bylo, že na jídelníčku starověkých židů byly až do pátého století před naším letopočtem naprosto běžně ryby, které Tóra zakazuje. Tedy ryby bez šupin a ploutví. Starověcí židé ignorovali Mojžíšova nařízení zřejmě až do doby, než se židovská tradice začala přenášet psanou formou. Židé v období mezi šestnáctým stoletím před naším letopočtem do doby asi pět set let před naším letopočtem jedli hojně sumce, úhoře, jesetery, žraloky, rejnoky a další zakázané ryby a paryby.

Celý článek je dostupný pouze předplatitelům našich služeb.

Žádost o týdenní přístup zdarma

Zaregistrujte se a my Vám pošleme přístupy k našim exkluzivním článkům na týden zdarma!

Černě ohraničená políčka jsou povinná.




Update cookies preferences